9/13/2015

Voihan zucchini sentään!



"Oiii!" - huudahti pikkumies, kun näki keittiönpöydällä jättimäisen kesäkurpitsan. Mummo oli raahannut sen meille tuliaiseksi mökiltä. Painoa jötkäleellä oli reippaat 2400 grammaa. Muutaman päivän tuijottelin jättimäistä kasvista miettien mitä siitä oikein valmistaisin. Jauhelihalla täytettyjä kesäkurpitsaveneitä tulee kokattua harva se viikko, mutta tästä olisi syntynyt niin suuria aluksia, että päätin tedä jotain muuta. Sitten mieleeni juolahti muutaman vuoden takainen karppaajien hittiruoka kesäkurpitsalasagne, jossa pastan tilalla käytetään ohuita kesäkurpitsaviipaleita.



Tomaattinen kesäkurpitsalasagne

noin 3 kesäkurpitsaa (tai yksi jättiläinen)
3 tomaattia
suolaa

täytteeseen:


400g jauhelihaa

1 sipuli
1 punainen chili
2 valkosipulin kynttä
200g maustettua tuorejuustoa (esim. aurinkokuivattutomaatti)
1 tlk tomaattimurskaa (esim. Mutti Polpa)
oreganoa, timjamia
1 rkl maissitärkkelysjauhoja
suolaa
pippuria
3-4 dl raastettua emmentalia

Leikkaa kesäkurpitsat pituussuunnassa ohuiksi viipaleiksi ja sirottele niiden päälle suolaa. Viipaloi tomaatit ja r
aasta juusto. Ruskista pannulla jauheliha ja pilkotut sipuli, chili ja valkosipuli. Kaada sekaan tomaattimurska ja tuorejuusto. Mausta suolalla, pippurilla ja yrteillä. Anna täytteen hautua hetki, ja ripottele joukkoon maissitärkkelys. Annostele vuoan pohjalle kerros kastiketta ja ripottele päälle juustoraastetta. Lisää vierekkäin päälle kesäkurpitsanviipaleet, niiden päälle tomaattislaissit, ja aloita uusi kerros jauhelihakastikeella. Lado päälimmäiseksi kerrokseksi kesäkurpitsat ja näiden päälle reilusti juustoraastetta. Paista 200 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.













No eihän siitä megakokoisesta yksilöstä uponnut tähän edes puolikasta, ja lasagnen paistuessa iloisesti uunissa pohdin mihin ihmeeseen saisin loput menemään. Olin huhkinut kesäkurpitsan kimpussa jo niin kauan, että alkoi jo pikkusen kyllästyttämään. Päädyin lopulta keittoon, joka osoittautui ihan loistoratkaisuksi.


Kesäkurpitsakeitto

noin 1 kg kesäkurpitsaa
1 l kasvislientä
1 iso sipuli
2 valkosipulinkynttä
kourallinen tuoretta minttua
1 dl (ruoka)kermaa
100g tuorejuustoa (esim. ruohosipuli)
1-2 rkl sitruunamehua
pippuria

Pilko pieniksi palasiksi kesäkurpitsat, sipuli ja valkosipuli, ja kuullota niitä (pienemmissä erissä) hetki pannulla oliiviöljyssä. Lisää pannulle kasvislientä niin että kasvikset juuri peittyvät, ja anna kiehua kunnes kurpitsat ovat pehmentyneet (tämän voi tehdä myös kattilassa). Lisää sekaan minttu, kerma, tuorejuusto ja jäljelle jäänyt kasvisliemi. Soseuta sauvasekoittimella. Mausta sitruunamehulla ja pippurilla. Lisää tarvittaessa suolaa.






Miten keitot maistuukaan syksyisin jotenkin erityisen hyviltä! Tuleeko mieleen muita hyviä reseptejä kesäkurpitsasta?


-T

5 kommenttia :

  1. Ooh! Onpas komea. Kesäkurpitsa on hyvää, ja voi käyttää sekä leivontaan että ruokiin. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, ja näitä tuli vielä monta samanlaista! Monipuolinen kasvis kyllä. Täytyy tosiaan koittaa myös jotain leivonnaista kesäkurpitsasta :)

      Poista
  2. Ihania kuvia ja ohjeita, pitää ehdottomasti kokeilla! Mä oon joskus tehnyt raakapastaa kesäkurpitsasta ja se on ollut tosi herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hei toi pasta onkin hyvä idea! Muistan muutama vuosi sitten kokeilleeni kanssa kesäkurpitsapastaa pekonikastikkeella. Täytyypä taas kokeilla :)

      Poista
  3. Anonyymi9/15/2015

    Kesäkurpitsakeittopohjia kannattaa tehdä iso määrä pakkaseen. Niitä on mukava sieltä talvella kaivaa ja tuunata mielen mukaan. Itse teen niin yksinkertaisia pohjia, kuin keitän paloiteltuja kurpitsanpalasia, surautan lopuksi soseeksi ja lisään suolaa ja mausteita fiiliksen mukaan. Kun näitä talvella kaivaa pakkasesta, joukkoon voi heittää mitä vain. Nämä helpottavat arkea kovasti.

    VastaaPoista