8/02/2015

Nimipäiväkemut

Pikku herra J vietteli reilu viikko sitten nimppareitaan. Päivälle oli luvattu aurinkoista säätä, joten mikäs sen parempi tekosyy pistää pienet pirskeet pystyyn. Ja mikäs sen mukavampi paikka tälläsille kemuille kuin mökki ja puutarha Vallillassa! Tarjolla oli tuoreita sämpylöitä, lapinukon keittoa, vadelma-raparperikakkua ja suklaamuffinseja. Kesäinen menu oli kyllä nyt niin maistuva setti, että pakko pistää reseptejä tännekkin jakoon.















LAPINUKON KEITTO

700 g poronkäristyslihaa 
1 tl suolaa 
1 iso sipuli 
7,5 dl vettä 
1 lihaliemikuutio 
500 g perunasuikaleita 
3 porkkanaa suikaleina 
1 palsternakka suikaleina 
250 g viherpippurisulatejuustoa 
2,5 dl kermaa 
1 dl persiljasilppua 
3 rkl tuoretta 
tai 1-2 tl kuivattua rakuunaa 

Ruskista käristysliha pannulla ja kuullota hienonnettu sipuli. Lisää suola. Kaada seos kattilaan ja lisää joukkoon vesi ja lihaliemikuutio. Anna hautua pienellä lämmöllä ainakin tuntia. Lisää joukkoon peruna-, porkkana- sekä palsternakkasuikaleet. Sulata juusto kerman kanssa pienessä kattilassa ja lisää seos lihojen ja juuresten joukkoon isoon kattilaan. Kun perunat ja juurekset ovat kypsiä pyöräytä joukkoon rakuuna. Tarkista maku ja viimeistele keitto persiljalla.


Resepti: Erkki Viero 



Sämpyläohje täältä!








SUKLAAMUFFINIT (noin 20 kpl)

4 kananmunaa
3 dl sokeria
200 g voita
5 dl vehnäjauhoja
2 rkl tummaa kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
2 tl vaniliinisokeria
2 dl maitoa
1 suklaalevy
3 rkl kermaa
valkosuklaata

Vaahdota sokeri ja munat. Sulata rasva, anna hetki jäähtyä ja lisää taikinaan. Sekoita jauhot ja muut kuivat aineet keskenään, ja lisää ne taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Jaa taikina vuokiin ja paina varovasti jokaisen pinnalle pala suklaata. Paista uunin keskitasolla 200 -asteessa 18-25 min.
Anna muffinien jäähtyä ennen kuorruttamista. Raasta tai murustele valkosuklaa (kannattaa ensin pitää hetki pakkasessa). Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä tai vesihauteessa, ja lisää loraus kermaa. Sekoita hyvin ja lusikoi kuorrutetta muffinien päälle. Ripottele lopuksi valkosuklaahippuset.







Ja pisteenä iin päälle, perinteisen täytekakun täytteenä oli tietysti mökiltä itse poimitut vadelmat, ja itse tehty raperperihillo.

Mummms!

-T


4 kommenttia :

  1. Ihanan näköistä! Myös edellisen postauksen kaktuskuosi kolahti sydämeeni :D Sulle on haaste mun blogissa; http://missaonnion.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oih täytyy käydä kurkkaamassa! :)

      Poista
  2. Tuo lapinukon keitto on itselle ihan uusi tuttavuus ja sitä on pakko kyllä testata!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kannattaa kyllä, tää on mun lempikeitto! Meidän äiti on pohjoisesta kotoisin ja siellä oon tätä ensi kertaa joskus pienenä tyttönä maistanut. Oikeen täyteläinen ja maukas soppa :)

      Poista