3/04/2015

Artek tuolien makeoverIhan aluksi pienet riemun kiljahdukset: Jabadabaduu, nyt ne on valmiit!
Nimittäin nämä neljä vanhaa ja raihnaista Artekin Aalto tuolia numero 69. Aloitin tuoli-projektin muutama viikko takaperin ja olihan noiden neljän kunnostamisessa oma hommansa, sillä mokomat oli ihan karseassa kunnossa. Ostin tuolit käytettynä, ja vähän harmitti, kun en tiennyt kuinka vanhat penkit hallussani oli, kunnes projektin aikana yhden tuolin pohjasta löytyikin kirjoitettuna vuosiluku 1965. Viimeistään silloin rakastuin näihin. 50 vuotta vanhat tuolit! Mä leijuin jossain taivaissa. Jokaisesta löytyi myös Helsingin kaupungin leima, ja veikkailtiin että kyseessä saattaa olla vanhat kirjaston tuolit.


Oon yleensä aikamoinen hätähousu (kaikkihetimulleny) ja menen usein saman kaltaisissa duuneissa vähän sieltä mistä aita on matalin, mutta tän projektin päätin ottaa ihan tosissaan, ja tehdä työn kunnialla alusta loppuun. Hiominen on kovaa ja sotkuista hommaa, ja en olis ikinä pystynyt tekemään tätä meillä kotona tai ilman kunnon vehkeitä. Onneksi mulla löytyy läheltä sopiva "verstas" tälläsiin juttuihin (muutenkin saan kuulla himassa aika paljon kommenttia siellä täällä lojuvista keskeneräisistä tekeleistä...).

 Tarkoitus oli saada tuoleista siistit, mutta pehmeästi sudilla maalatun näköiset. Tuoleille tehtiin ensin maalipesu, jonka jälkeen ne hiottiin tasohiomakoneella. Varsinkin jaloissa oli lommoja ja kulumia, jotka sai hiomalla aika hyvin tasoitettua. Kun kaikki "pahat" oli saatu pinnoista pois, sai tuoleihin sutia pohjamaalin, ja sen kuivuttua kalustemaalin. Ihmettelin, miksi pinta tuntui niin karhealta ja epätasaiselta, ja mua neuvottiin tekemään tuoleihin tässä vaiheessa välihionta. Ööö mikä? en ollut ikinä kuullutkaan moisesta, mutta näin vaivan ja se toimi. Sitten pääsin maalaamaan ja viimeistelemään lopulliset pinnat. Yhtä lukuunottamatta, melkein kaikissa tuoleissa oli alkuperäiset ruuvit. Tämä viimeinen paljastuikin kaikkein vaikeimmaksi yksilöksi, sillä tuoliin oli porattu jalkojen alle ruuvien reiät kolmeen otteeseen (miksi hitossa?). Muutama viikko tässä vierähti, sillä minimiehen äitinä mulla ei ollut ihan joka päivä mahiksia päästä puuhailemaan tuolien parissa.
Mitä uutta opin: Välihionta-jutun ja sen ettei tälläsissä duuneissa kannata koskaan säästää siveltimessä.


Buy now, keep forever. Uskoisko näitä 50-vuotiaiksi vanhuksiksi? Väitän että nää penkit palvelee meidän perhettä vielä vuosia (ellei kymmeniä?). Tuolien uutta väriä pohdin, vatvoin ja pähkäilin, ja lopulta päädyin mattaiseen musta-valko-komboon. Aluksi jännitin valintaa, mutta nyt oon hurjan tyytyväinen. Vähän huvitti, kun maaleja sutiessani eräs iäkkäämpi henkilö toikaisi mulle että, "Kyllä herra Alvar kääntyis haudassaan jos näkisi että menet ton nätin koivupuun peittämään, vaikka hyväthän noista tulee."

 Nyt sitten puuttuis vielä se pöytä! Suunnitelmien kanssa ollaan jo varsin selvillä sävelillä, joten heti kun vaan saan taiottua aikaa, hyökkään sen kimppuun. Can't wait!


-T


14 kommenttia :

 1. Ihanat tuolit! Kyllä se niin on et isosta vaivasta ja työstä saa hyvän palkinnon :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No näin on! Sepä juuri näissä hommissa on niin palkitsevaa :)

   Poista
 2. Anonyymi3/05/2015

  Tuolikateus!!! :D

  VastaaPoista
 3. Anonyymi3/07/2015

  Näistä tuli aivan upeat!

  - Kipsu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Oon ite kans tosi tyytyväinen :)

   Poista
 4. Hei, minulla on tismalleen sama projekti 4 artek 69 tuolin ja 81b pöydän kanssa edessä. Meiltäkin onneksi löytyy tila ja laitteet läheltä, mutta kyllä projekti silti vähän hirvittää. Minkä asteista hiomapaperia käytit hiomiseen ja välihiomiseen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voih nyt en kyllä yhtään muista kun tuolien hiomisesta on sen verran aikaa. Ne oli tosiaan ihan jäätävässä kunnossa ja lommoilla, joten aika karkeeta käytin aluksi että sain pinnan tasaiseksi. Mä tein projektia aikalailla yksi tuoli kerrallaan. Onnea urakkaan! :)

   Poista
 5. Tuolit ovat upeat! Itsellä sama urakka edessä artekin jakkaroiden kanssa. Millainen pensseli sinulla oli käytössä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jostain syystä oli mennyt sun kommentti roskapostiin! Pensselin merkkiä en muista mutta ainakin se maksoi lähemmäs kymmenen euroa ja jälki oli ihan kiitettävää. Tsemppiä urakkaan!

   Poista
 6. Voi että kun tuli hienot!! 😍 mulla on pöytä ja 5 tuolia samaa sarjaa ja ruuvit alkaa jo tippuilemaan niistä joten sama projekti ois edessä mulla......
  En oo tajunnu näiden arvoa kun oon ne saanu, ihan hävettää kuinka huonosti oon niitä pitäny 😔

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ohoh, niissä onkin projektia kerrakseen! Nyt vaan hihat heilumaan niin tulee hienot :)

   Poista