1/13/2015

DIY Kelim-matto


No mattoprojektihan se oli mitä mun sormet syyhysi päästä näpertelemään! Enkä tosiaan pystynyt pitämään näppejäni erossa tästä. Oli vaan niiin pakko päästä kokeilemaan. Suunnitelmissa oli siis tuunata olkkariin uusi pirteämpi matto tuomaan väriä muuten aika pliisun sävyiseen tilaan. Omaa silmääni miellyttävät erityisesti kaikki itämaiset ja atsteekki-tyyliset koukerot ja kuosit, joista lähdin hakemaan inspiraatiota mattoon. Kutomishommiin en tällä kertaa ryhtynyt, vaan päätin kokeilla tehdä kuviot kankaanpainantana.
Ensin pohdiskelin voiko mattoon ylipäätänsä edes painaa kangasväreillä, mutta miksei voisi? Mulla oli kokemusta vain tavallisista painoväreistä, joilla olin aluksi ajatellut homman toteuttaa, mutta sitten törmäsin suihkemaisiin väreihin ja päätin testata samalla niitäkin. Testaushan oli nimenomaan tässä homman nimi! Värien lisäksi projektiin tarvittiin suuri luonnonvalkoinen puuvillamatto, kymmeniä metrejä eri paksuisia teippejä, sakset, viivotin, jätesäkkejä ja hitosti kärsivällisyyttä. Jälkimmäinen oli ainoa mikä multa meinasi loppua kesken, mutta sen verran innokas, jääräpäinen ja periksiantamaton luonne kun olen, urakka vietiin kunnialla loppuun muutamassa päivässä. Myös edes jonkinlainen suunnitelma on hyvä olla, minkälaisia kuvioita ja värejä meinaa mattoon lähteä toteuttamaan.

Mulla ei siis ollut mitään valmista suunnitelmaa paperilla valmiina. Päässäni vain. Visiona oli saada mattoon mahdollisimman paljon erillaista printtiä, kontrastia ja väriä, mutta niin että yleisilme pysyisi kuitenkin suhteellisen vaaleana. Inspiraatiota kuvioihin ammensin meiltä kotoa löytyneistä kuoseista.

(ihan aluksi sorit näistä kauheista kännykkäkuvista! t. yökukkuja) Ensin aloitin teippaamalla päätyhapsut piiloon. Sitten lähdin etenemään rivi kerrallaan. Käytin eri värisiä teippejä ihan siksi että ne näyttivät kivemmilta, ja näin jälkikäteen katsottuna auttoivat pikkusen hahmottamaan painettavien värien suunnittelua.Huomasin heti alkuun että sähköteippi oli paras tähän hommaan, sillä se pysyi hyvin kankaassa kiinni ja sitä oli helppo käsitellä. Miinuspuoli oli teipin venyvyys.. yön aikana teippi oli vetäytynyt sen verran että pari riviä oli rypistynyt teippikasoiksi, ja ne täytyi asetella uudelleen mattoon. Sitä ei siis kannattanut tahallaan venyttää, ja oikean tekniikan opin nopeasti. Maalarinteippi toimi myös kivasti.

Kun koko matto oli teipattu, aloitin värien levittämisen. Haastavin ja tylsin homma olikin sitten suojata ympärillä oleva kangas, jotta väri tarttuisi vain haluttuihin kohtiin. Suihkutettava väri sotki tietenkin enemmän, sillä se levisi helposti muualle ympäristöön. Tuputeltava väri taas oli vaikeampi levittää näin epätasaiseen pintaan. Värien kuivuttua revittiin teipit pois ja ihmeteltiin. Sprayvärin jälki oli tasaista ja pinta pehmeää, kun taas painovärin pinta jäi kovemmaksi ja ääriviivat suttuisemmiksi. Nämä kuitenkin olivat sulassa sovussa vierekkäin ja kokonaisuus näytti hyvältä. Kangastussilla sai näppärästi korjattua muutamia epäkohtia. Värit kiinnitetään silittämällä ja siinä vierähtikin sitten muutama tunti (en ehkä silitä enää ikinä!).Muutamia väriroiskeita ja valumia lukuunottamatta mokoma onnistui paremmin kuin osasin kuvitella. Sopiva kombo kontrastia, väriä ja erilaisia kuoseja. Erityisesti tykkään printtien epäsymmetrisestä symmetrisyydestä (hah en tiedä voiko noin sanoa, mutta en löytänyt parempaa kuvausta sille että viivat eivät ole ihan viivotin tarkkoja). Matto olisi saanut olla hitusen isompi, mutta tämä oli suurin koko jonka tähän hätään kaupasta löysin. Tämän oli tosiaan tarkoitus tulla olkkariin, mutta näytti niin kivalta lastenhuoneen lattialla, että vakavasti harkitsen sen sinne siirtämistä. Siinä tapauksessa täytyisi olohuoneeseen kehitellä jotain muuta...


Tytti

28 kommenttia :

 1. Jensku1/14/2015

  Vau, niin hieno! Ja peukut kärsivällisyydestä, itellä ei kyllä hermot kestäis :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitoksia! Ei munkaan hermot ihan meinanneet kestää :D

   Poista
 2. Anonyymi1/14/2015

  Ihan mieletön!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No onhan se aika, täytyy myöntää!

   Poista
 3. No huhhuh!! Tytti WAUUUUU!! Sanat ei riitä kuvaamaan, ihan mieletön! Sä oot kyllä ihan uskomattoman näppärä typykkä! Mä oon kanssa semmonen tee-se-itse tuunari, mutta mulla ei vaan aika riitä, siitä pitää huolen 2v3kk adhd ja 8kk mammanpoika. Isosti nostan hattua ja haaveilen samanlaisesta matosta! <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos paljon! Tuppaa se aika täälläkin olemaan kortilla. Mieli pursuilee ideoita mutta aikaa on niin vähän! Voin vain kuvitella miten kiireistä olisi kahden lapsen kanssa.. Niitä omia juttuja pystyy tekemään vain iltaisin ja usein valvonkin aivan liian myöhään. Iseään saa syyttää kun aamulla haukotuttaa :D

   Poista
 4. tää on aivan älytön! kävin jo instagramissa hehkuttamassa, mutta piti klikata blogiki. ja jään seuraamaan ja lukemaan ehdottomasti lisää!

  letkia.blogspot.fi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos, ja tervetuloa!! :)

   Poista
 5. Anonyymi2/03/2015

  VAU! Todella upea!! Samanlaista ei sitten ihan joka kodista löydykkään ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No eipä taida tulla kyläillessä samanlaista vastaan :D Kiitoksia!

   Poista
 6. Siis tää on aivan superihana! Oon myös hullu atsteekkikuviofani, ja oon ihastellu kaikenlaisia kuviomattoja netissä, mutta en oo koskaan tajunnu että voihan mattoonki painaa!

  Ja blogisi on muutenkin vallan kiva! Näitä suurilta osin diy-blogeja ei monia ole 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tosiaan tiennyt että voiko mattoon painaa, mutta miksikäs ei, jos se on kokonaan puuvillaa.. Mieli tekisi kokeilla vaikka mitä kuvioita mattoihin mutta aika ei tahdo riittää. Ja kiitoksia kovasti, kävin kurkkaamassa myös teidän blogin ja aivan ihania ideoita ja juttuja! :)

   Poista
 7. Anonyymi3/06/2015

  Wau! Mistä oot löytänyt kyseiset värit?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noi on ostettu Hobby pointista Kampista :)

   Poista
 8. Niin upea! Haluaisin Kelim-kuvioisen maton mutta en villaisena.. Pitäisiköhän alkaa värkkäämään vai olisiko sulla vielä tekointoa? 😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehheh siitä vaan värkkäilemään! Tossa oli kyllä semmonen homma että mulla ei riittäis kärsivällisyys uuden tekemiseen :D

   Poista
 9. Anonyymi6/29/2015

  Aivan upea!!! Sanat ei riitä!!!

  VastaaPoista
 10. Oh! Kiitos inspiroivasta maton tuunausideasta ja upeasta blogista, samantien lähti omalle lukulistalle! Vasta harmittelin ystävälle kun tuntuvat nämä hyvät jokakodin diyblogit olevan katoava luonnonvara, kun vähemmällä vaivalla saa sata blogikuvaa ostetusta (tai yhteistyölahjana saadusta) messinkivadista. Sattumalta tuli tämä blogilöytö vastaan etsiessä ideaa omalle matonsurkimukselle ja ideavarkaana piti sitten lähteä maalikauppaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oih kiitos piristävästä kommentista! Juuri näin, olishan se 10 x helpompi kuvailla sitä lahjaksi saatua vatia, mutta mieluummin ensin tuunailen sitä vähän, joka on 10 x kivempaa ;)
   Hieno homma nos sait ideaa mattoon!

   Poista
 11. Anonyymi8/23/2015

  Ihan sanattomana ihailen ja liityn blogisi seuraajaksi! :) :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso kiitos ja tervetuloa :)

   Poista
 12. Anonyymi6/09/2016

  Aivan upea matto VAU! Ja on tosiaan varmasti vaatinut kärsivällisyyttä :D Nyt vain mietin, mistä saisin itselleni samanlaisen annoksen sitä kärsivällisyyttä, jotta voisin alkaa toteuttaan omaa mattoa samalla systeemillä :D Tästä taisi nyt tulla sellainen pakkomielle, että joskus on kyllä kokeiltava! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitti! Muista että hyvä suunnittelu on puoliksi tehty (ainakin melkein!). Ota projektille aikaa ja hanki kaikki tarvittavat välineet valmiiksi. Voihan tuota tehdä vaikka pienissä osissa, vaikka itselläni kävi niin että halusin saada homman mahdollisimman nopeasti valmiiksi :)

   Poista