11/04/2014

Lampshade

Makkari kaipaili uutta lamppua. Saman tyylistä suurta narupalleroa olin katsellut jo jonkin aikaa sillä silmällä muutamassa liikkeessä. Vähän eri ohjeiden selailua netistä, ja halu kokeilla tehdä lamppu itse oli voittamaton. 

Iloiseksi yllätykseksi kaikki tarvittavat ainekset löytyivät kauppareissulla Prismasta! Liisteriä, paperinarua, kelmua ja jätti-ilmapallo. No ähh.. puhalsin sen mun "jättipallon" ja tajusin sen olevan halkaisijaltaan aivan liian pieni! Suurtahan tässä nimenomaan lähdettiin tekemään. Seuraavaksi kaivettiin jo kaapista jumppapalloa (kerrankin mokomalle jotain hyödyllistä käyttöä!). Ei muuta kuin kelmua tiiviisti pallon pintaan ja lattialle jätesäkkiä suojaksi. Tein maalarin teipillä halkaisijaltaan noin 15cm ympyrän kelmuun, jotta saisin vielä jumppapallon ulos ja palloon jäisi reikä itse lampulle ja johdoille.


Sitten narut liisteriin ja pyörittelemään (ilmeisesti myös erikeepperi+vesiseos olisi toimittanut samaa virkaa). Aluksi oli vähän kankeeta menoa, mutta kyllä se siitä sitten lähti kun kierroksia rupesi olemaan enemmän ja pallo ei ollut enää niin limainen ja liukas. Melkein 400 metriä paperinarua sinne sitten kieputtelin ja tämän tein kahdessa erässä. Jonkun juuttinarun jämänkin taisin sekaan sotkea. Pallo sai jäädä rauhassa kuivumaan (tai kävin sitä kyllä välillä vähän hiplailemassa) ja noin kolmen päivän odottelun jälkeen olin varma että hökötys on täysin kuiva, joten uskalsin ottaa jumppiksesta tulpan pois ja jättää sen tyhjenemään.


 Henkeä pidätellen vedin jumppapallon varovasti ulos. Tadaa, kasassahan se pysyi! Märän pallon kuivuessa saa olla tosi tarkka, ettei se kuivu lysyyn mistään kohdasta. Käänsin palloa välillä kuivumisen aikana, jottei mikään tietty kohta ole pelkästään painautuneena lattiaa vasten. Tästä huolimatta parissa kohtaa pyöreys oli kärsinyt, mutta niin vähän etten antanut sen haitata. Olin enemmänkin yllättynyt lopputuloksen symmetrisyydestä.

Oi että sitä onnen määrää kun sain pallon roikkumaan makkarin kattoon. Muukin kotiväki hirmu tyytyväisiä lopputulokseen. Iltaisin lampusta tulvii ihana verkkomainen kajaste seinille. Alkuperäinen visio oli spreijata pallo kromiseksi tai valkoiseksi, mutta jo tekovaiheessa paperinarun sävy alkoikin miellyttämään silmää ja valmiina lamppu oli ihan täydellinen juuri tuollaisena. Jätänpä sen siis nyt ainakin toistaiseksi rauhaan...

Tytti

8 kommenttia :

 1. Anonyymi11/25/2014

  moi! ihana lamppu :) miten lampun naru ja varjostin on kiinnitetty toisiinsa?

  VastaaPoista
 2. Kiitti! Jätin varjostimeen aukon, johon virittelin rautalangasta, nippusiteestä ja verhonipsuista sellasen hökötyksen että varjostimen saa helposti irti mutta pysyy kuitenkin paikallaan johdossa kiinni. Ei mikään kaunein viritys, mutta onneksi ei näy kovin hyvin tuolta ylhäältä :D

  VastaaPoista
 3. Anonyymi2/01/2015

  vinkki: liisterin voit tehdä itse sekoittamalla vettä ja liimaa tai vettä ja vehnäjauhoja! :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin olen kuullut, mutta katsoin helpommaksi ostaa muutaman euron liisteripurkin valmiina niin ei tarvinnut lähteä enempää sotkemaan :)

   Poista
 4. Anonyymi2/05/2015

  Minkä kokoinen jumppapallo sulla on?
  Mun jumppapallo tuntuu niin jätti-isolta, että sillä ei taideta tällästä tehdä :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hmm oliskohan se sellainen keskikokoinen.. Mutta ison lampun nimenomaan tahdoin ja pallo oli juuri sopivan kokoinen. Näyttää aluksi isolta, mutta koska tuo varjostin on läpinäkyvä ja ilmava, niin ei näytä niin raskaalta. :)

   Poista
 5. Anonyymi2/05/2015

  Moikka, ihana blogi sinulla ja aivan huikeita toteutuksia! :) Kastoitko narua sitä mukaan liisteriin, kun pyöritit pallon ympärille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kiitos! Mä kastoin kerän kerrallaan ja vähän lilluttelin sitä, mutta lisäilin pensselillä liisteriä lisää kuivempiin kohtiin :)

   Poista