11/10/2014

Isänpäivän sämpylät

  Oon tainnut parina viime vuotena vääntää isänpäivä-kekkereille niin maistuvat sämpylät, että näitä pyydettiin tuomaan mukanani tälläkin kertaa. Itse tykkään rouheisista sämpylöistä, joissa on rapsakka kuori ja pehmeä sisusta. Tästä helposta ohjeesta tulee sämpylöitä koosta riippuen noin 15-20 kpl.

Tarvikkeet:
5 dl maitoa/vettä
50 g hiivaa
noin 9 dl sämpyläjauhoja/vehnäjauhoja
1 rkl siirappia
1/2 rkl suolaa
2 dl kaurahiutaleita
1 rkl öljyä


Ihan ensiksi täytyy tietenkin virittäytyä leivonta tunnelmaan! Oikeaan fiilikseen pääsee helpommin kun sytyttää keittiönpöydälle pari kynttilää. Liota hiiva käden lämpöiseen nesteeseen. Lisää mukaan siirappi, suola ja öljy. Sekoita pikkuhiljaa seokseen jauhot ja kaurahiutaleet. Peitä kulho liinalla ja jätä se kohoamaan ainakin puoleksi tunniksi lämpimään vedottomaan paikkaan, vaikka tiskialtaaseen.


Jaa taikinasta sopivan kokoisia yksilöitä leivinpaperin päälle uunipellille ja jätä ne vielä hetkeksi liinan alle turpoamaan. Kannattaa jättää hyvin laajenemisvaraa sämpylöiden välille. Oon meinaa joskus saanut aikaan yhden jättiyksilön, kun laitoin ne liian tiheästi pellille.. Rapeampi kuorisia sämpylöitä saat kun sipaiset tilkan vettä niiden pintaan. Päälle voi sirotella kaurahiutaleita tai siemeniä. Paista sämpylöitä 200 asteessa noin 12 minuuttia uunista riippuen. Jos tahdot säilyttää kuoren rapeuden, älä peitä sämpylöitä liinan alle paiston jälkeen. Parhaita nää on tietenkin vastaleivottuna voinokareen kera.













Tää oli muuten meidän oman perheen ensimmäinen isänpäivä <3

Tytti

2 kommenttia :

  1. Anonyymi11/14/2014

    Kiitos todella hyvästä ohjeesta! Mums, kyllä tuli sopivan rapsakka pinta mutta sisältä niin pehmeetä. Tää resepti jää kyllä käyttöön meille. :)

    VastaaPoista
  2. Hieno homma! Musta tuoreessa leivässä nimenomaan rapsakkuus on se juttu :)

    VastaaPoista